Dubbelklik om deze tekst te bewerken
Caravanverhuur bedrijf uit Zeeland
  Tourlife Caravanverhuur
.


WELK RIJBEWIJS


Wanneer heb ik bij het rijden in een combinatie van personenauto + caravan voldoende aan ALLEEN rijbewijs B (dus zonder E)? De gewichten, die op het kenteken bewijs vermeld staan, zijn enkel van belang.
Met alleen een B-rijbewijs mag je bij alle soorten voertuigen altijd een aanhangwagen meenemen wanneer de maximum toegestane massa van de caravan gelijk of lager is dan het leeggewicht van de auto die er voor staat.

GESTELDE VRAAG:
Wanneer heb ik bij het rijden in een combinatie van personenauto + caravan voldoende aan ALLEEN rijbewijs B (dus zonder E)?

ANTWOORD:
Bij het bepalen van een rijbewijscategorie zijn alleen de gewichten van belang die op het kenteken bewijs vermeld staan. Er is dus nooit een ander rijbewijs vereist als voertuigen overbeladen zijn. Wel is men dan strafbaar omdat de wet wordt overtreden.
De oplossing op de gestelde vraag wat te mogen trekken met alleen een B rijbewijs is te vinden in artikel 15 van het Reglement Rijbewijzen.

Zonder rijbewijs E mag er altijd een aanhangwagen mee worden genomen, waarvan, volgens het kentekenbewijs, de maximum toegestane massa gelijk of lager is dan het leeggewicht van de auto die er voor staat, onder een voorwaarde, de totaal toegestane massa van de hele combinatie mag niet boven de 3500 kg komen.
Zonder rijbewijs E mag je bij alle soorten voertuigen altijd een aanhangwagen meenemen met een toegestane maximum massa (ouderwets: leeggewicht + laadvermogen) van maximaal 750 kg,
Kort gezegd is het dus mogelijk een bestuurder met B rijbewijs met een personenauto met een eigen gewicht van 1200 kg een caravan trekt met een eigen gewicht van 1000 kg met een belading van 200 kg. Op het kentekenbewijs van de caravan staat dan een maximaal toegestaan gewicht van 1200 kg. De politie doet dus alleen rijbewijscontrole op basis van de "papieren" gewichten. Dus de waarden uit kenteken en registratiebewijs worden opgeteld.

Pas op bij voertuigen met een grijs kenteken: Deze hebben meestal een groot laadvermogen. Dat moet worden opgeteld bij het bepalen van de maximum massa.

In de praktijk wordt door de ANWB aanbevolen om het gewicht van de beladen caravan maximaal 80% te laten zijn van het gewicht van de auto. Dit komt de stabiliteit van de combinatie ten goede. Voor de stabiliteit is tevens een juiste belading van belang.