Dubbelklik om deze tekst te bewerken
Caravanverhuur bedrijf uit Zeeland
  Tourlife Caravanverhuur
.

Tot hoeveel kilo mag ik de caravan beladen?

De autoriteiten letten zeer streng op mogelijke overbelading van de caravan. Op uw kentekendeel I of op het aanvullingsblad staat precies hoeveel uw auto mag trekken. In alle gevallen geldt dit trekgewicht, en dus NIET de totale capaciteit van uw caravan. Dus als er op uw kentekendeel I staat dat u 950 kilo mag trekken, maar de caravan kan beladen worden tot 1050 kilo, dan mag u de caravan dus slechts beladen tot 950 kilo. Van belang is tevens wat de categorie op uw rijbewijs is. Zie link rijbewijs.

Gewicht
Een caravan mag nooit zwaarder zijn dan het maximum gewicht zoals vermeld op het kenteken van de caravan.
Verder moet je letten op de kogeldruk. Het gewicht dat op de trekhaak mag rusten ligt tussen de 50 en 70 kilo. Als je de caravan bij de kogel nog redelijk makkelijk omhoog kan tillen, weet je dat je goed zit. De maximum kogeldruk van uw auto is terug te vinden in de handleiding van uw auto.

Goede Tips

Voordat je de caravan inpakt, moet je eerst alle laadruimte van de auto benutten

Als je met je bagage in de hand op een personenweegschaal staat en je eigen gewicht eraf trekt weet je precies hoeveel bagage je meeneemt

Je kunt natuurlijk ook het gewicht van de caravan bepalen op een weegbrug
Verdeling
Probeer zware voorwerpen zoveel mogelijk op de vloer van de caravan te plaatsen, rond de wielen. Let daarbij op dat je het gewicht ook over links en rechts van de caravan verdeelt. Doe nooit zware dingen in de hogere kastjes, deze zijn vooral geschikt voor kleding. Etenswaren en kookgerei plaats je in de lagere opbergplekken van de keuken. Zet verder alles stevig vast zodat de lading niet kan gaan schuiven tijdens het rijden.

Als je deze zaken allemaal volgens de voorschriften hebt uitgevoerd kan er niets meer verkeerd gaan.